SNS chce Radičovej demisiu a predčasné voľby

10.10.2011 Bratislava

Poslanci o eurovale v utorok
Rokovanie o navŕšení eurovalu je prvým bodom 24. schôdze parlamentu, ktorá sa začne v utorok 11. októbra o 13:00. Hoci podporu tomuto projektu deklaruje výrazná väčšina poslancov, postoj Smeru-SD vyvolal patovú situáciu. Euroval sociálni demokrati síce podporujú, odmietajú zaň však hlasovať, kým koalícia nepreukáže, že ho podporí najmenej 76 hlasmi. V opačnom prípade líder Smeru-SD Robert Fico žiada politické ústupky.BRATISLAVA 10. októbra (WEBNOVINY) - Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) by mala podať demisiu, pretože morálne aj ľudsky zlyhala a preukázala, že nie je schopná riadiť krajinu, povedal v pondelok na tlačovej besede podpredseda SNS Andrej Danko. "Nikdy v histórii neboli na Slovensku také sociálne napätia. V každom rezorte vládne obrovské napätie," opísal dôsledky vládnutia súčasnej koalície. Zároveň dodal, že politici by mali vo voľbách dostať nové mandáty, pretože v minulosti nebola téma eurovalu taká akútna ako dnes. "Čakajú nás ťažké rozhodnutia, ekonomická kríza," poznamenal.

Danko sa nádeja, že SaS dodrží slovo a v utorok navŕšenie eurovalu v parlamente neprejde a napokon nebude odhlasovaný ani trvalý euroval. "Hlasovanie bude morálna skúška o zodpovednosti voči voličom. (...) Verím, že nebudeme trhať ich brožúrku," narážal na publikáciu SaS, kde predseda liberálov Richard Sulík dôrazne kritizoval euroval a nazval ho cestou k socializmu. Radičovej Danko pripomenul, že SDKÚ-DS považovala voľby v roku 2010 aj za referendum o pôžičke Grécku, predsedu opozičného Smeru-SD Roberta Fica sa pýtal, ako sa chce pozrieť do očí ľuďom s tristoeurovými platmi, ak schváli euroval. "Zajtra poslednýkrát môže Slovensko použiť právo veta, ak to tak nebude, budeme účastníkmi niečoho, čo nevieme, čo je, a kam sa rúti," tvrdí Danko s tým, že Slováci nebudú mať z eurovalu nič. "Čo bude mať z toho obyčajný Slovák? Odpustí mu niekto hypotéku?" pýtal sa Danko a apeloval na politické strany, aby sa zachovali morálne.

Radičovej Danko vyčíta neschopnosť riadiť krajinu a presadzovať záujmy Slovenska v Európskej únii. "Teraz sa zobudila, že je na čele krajiny. (...) Na čele krajiny je osoba, ktorá v živote neriadila ani novinový stánok. Mala by vysvetliť ľuďom, ktorí vedú Európu do krachu, najmä (šéfovi Európskej komisie) José Barrosovi, prečo Slovensko euroval nemôže podporiť," poradil šéfke exekutívy a dodal, že premiérka mala pre Slovákov vyboxovať v Bruseli lepšie podmienky. Krajina podľa Danka potrebuje lídra, ktorý sa "neroztrasie, keď ho Obama potľapká pred krbom".
 

Vyberte región